Jelatin, sığır, balık gibi omurgalıların kollageninden elde edilen hayvansal kaynaklı bir protein ürünüdür. Jelatin, gıda maddelerinin üretiminde, üretilen ürüne göre değişen fonsiyonlar üstlenir. Jöleli tatlılar, etler, şekerlemeler, et sosları lokum, koz helvası, kremalar, sufleler, fırın ürünleri rulo etler, konserve etler, şekerlemeler, peynirler, süt ürünleri şekerlemeler, dondurmalar, buzlandırılan ürünler, donmuş tatlılar, meyvelerin kaplanması, etler, toz içecekler, et suyu, soslar, çorbalar, pudingler, jöleler, şuruplar, süt ürünleri, soslar, tatlandırıcılar, et ürünleri, kremalar, şekerlemeler, süt ürünleri krem peynirler, çikolatalı sütler, yoğurt, buzlandırılan ürünler, donmuş tatlılar.